Hari Pertama bermula seawal pagi di dewan plenari Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dengan para peserta yang bersemangat hadir untuk mendaftar dan menikmati kopi sebelum forum dimulakan secara rasmi.
Majlis perasmian membuka tirai acara pagi dengan penuh gemilang diserikan dengan ucapan alu-aluan, persembahan kebudayaan dan penyampaian anugerah.
Antara suara pertama yang menyampaikan amanat di pentas ialah YB Tuan Liew Chin Tong, Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Malaysia.
Dalam sesi fireside chat yang menjadi pembuka tirai kepada perbincangan hari itu, beliau berkongsi pandangan tentang bagaimana kementerian kerajaan boleh melangkaui sekadar dasar di atas kertas dan benar-benar memperjuangkan peranan wanita dalam kepimpinan dan transformasi ekonomi.
Satu Anyaman Kisah dan Strategi

Menjelang tengah hari, forum semakin meriah dengan aura yang penuh semangat.
- Dalam sesi Leading Across Borders: The Influence Of Women In Building A Global Sheconomy, bersama Datin Dr Hasnorliza Abu Hassan, Sigita Gailuma dan beberapa tokoh lain berkongsi kisah bagaimana mereka menembusi pasaran antarabangsa sambil tetap berpijak pada tujuan tempatan.
- Ketika sesi From Headline to Solution: The Global Reach And Impact Of Women In The Sheconomy, tokoh seperti Dr Coco Wong menggesa agar perbincangan melangkaui sekadar keterlihatan menuju kepada impak sebenar.
- Sesi Global Impact, Local Innovation: The Role Of Women In The Sheconomy menghimpunkan panel-panel khas seperti Dr Marie-Paule Niat dan Mellisa Foong, yang membuktikan bahawa wanita bukan sekadar bertindak balas terhadap cabaran global, malah mereka mampu menjangkakannya terlebih dahulu.
- Dalam sesi Women Leaders and Social Justice: Building a More Inclusive Economy, pemimpin seperti Dr Meenakshi Dabral dan Agnes Tshibaka Mpemba mencabar kita semua untuk melihat dunia perniagaan melalui lensa keadilan dan kesaksamaan.
Daripada Lembaga Pengarah ke Akar Umbi: Forum dengan Pelbagai Barisan Hadapan

Menjelang petang, suasana forum berubah menjadi lebih reflektif dan luas skopnya.
Para delegasi mengikuti sesi dialog mengenai kesejahteraan dan kesihatan mental wanita.
Pengasas startup turut berkongsi cabaran dalam membentangkan idea yang bukan sahaja laku dijual, tetapi mampu menyelesaikan masalah sebenar.
Apabila sesi sidang penuh petang bermula, topik yang dibincangkan semakin meluas:
- Women of Influence: Weaving a Global Tapestry of Economic Success and Leadership membongkarkan corak kepimpinan merentasi budaya yang berbeza.
- Women’s Leadership Across Continents: Crafting the Sheconomy’s Future mengingatkan kita bahawa walaupun jalan kita berbeza, matlamat kita sering seiring.
- Climate Action and Economic Growth: Women Leading the Sheconomy Towards Sustainability mencetuskan renungan mendalam tentang bagaimana inovasi yang diterajui wanita bukan sahaja menyelamatkan ekonomi, tetapi juga ekosistem.
- Dan dalam detik yang mencuri tumpuan, Dato’ Seri TPr (Dr) Maimunah binti Mohd Sharif tampil ke pentas menerapkan dasar ekonomi yang berasaskan impak kepada rakyat menerusi sesi ASEAN Women Leading Social Change: Integrating Social Goals with Economic Growth in the Sheconomy.
Teruskan Ikuti Perkembangan Kami untuk Hari Seterusnya!

Baru permulaan je ni, Mama! Banyak lagi episod podcast, temu bual menarik dan ilmu best yang akan kami kongsikan dengan Mama semua!
Artikel ini diolah daripada versi Bahasa Inggeris di Motherhood Story.
Nak tahu lebih banyak tentang dunia Mama dan anak-anak? Segalanya ada di KelabMama! di SINI.